Nuorisotoiminta
Merimelojien Nuorisojaosto
Merimelojien nuorisojaosto tarjoaa mahdollisuuden melontaan kaikille 8-18 vuotiaille uimataitoisille lapsille ja nuorille. Meillä on iloinen porukka, johon toivotamme tervetulleeksi kaikki lajista kiinnostuneet.
Mukaan pääsee osallistumalla jaoston kesäkuussa järjestämille nuorten alkeiskursseille tai omaamalla riittävät melontataidot ja kiinnostuksen lajia kohtaan. Kurssilla opetamme melonnan ja merellä liikkumisen alkeet. Kurssin jälkeen, lajia pääsee jatkamaan ohjatuissa ympärivuotisissa viikoittaisissa harjoituksissa.
Nuorisojaostolla on käytössään oma kalusto, joten omia välineitä ei toimintaan osallistujilta edellytetä.
Harjoiteltavia lajeja ovat kaikki melonnan eri muodot kuten esimerkiksi rata-, retki-, sup- ja poolomelonta.
Mikäli alkeiskurssin on käynyt jossakin muussa seurassa, voi tulla suoraan tutustumaan nuorten harjoituksiin. Voit varata ajan tutustumiselle soittamalla tai laittamalla sähköpostia.
Jos et pääse yhdellekään melontakouluista, mutta olet kiinnostunut aloittamaan melontaharrastuksen Merimelojilla, ota yhteyttä seuran nuorisojaostoon.
Nuorisojaoston yhteystiedot
Sähköposti: nuoriso@merimelojat.fi
Ohjaajat:
Eetu Kanniainen
Katarina Miettinen
Jaoston vastuuhenkilö seuran hallituksessa:
Panu Kanniainen
Tervetuloa Merimelojien nuorten alkeiskurssille!
Kolmipäiväisellä kurssilla nuori oppii turvallisen melonnan ja vesillä liikkumisen perusteet.
Edellytämme jokaiselta osallistuvalta uimataitoa. Kurssin sisältöön vaikuttaa vallitseva sää. Kurssin ohjaajat soveltavat sisältöä vallitseviin sääolosuhteisiin.
Ensimmäisenä päivänä kurssiohjaajat ottavat kurssilaiset vastaan 15
minuuttia ennen kurssin alkua seuraamme vievän sillan portilla.
Osoite: Merikannontie 10, 00260 Helsinki (Aivan Cafe Regatan tuntumassa)
Kurssiohjelma:
1. Päivä
-Toisiimme ja melontaseuraan tutustuminen
-Melojan varusteet
-Melonnan tekniikan perusteet
-Melonta ja turvallisuus
-Pieni melontalenkki
2. Päivä
- Edellisen päivän kertaus
- Harjoittelemme enemmän melontaa
- Pidempi melontalenkki
3. Päivä
-Melontalenkki
-Melonnan eri lajeihin tutustuminen.
Eri kajakkien kokeilu; Rata-, retki-, poolo- ja supmelonta.
-Kurssin yhteenveto
Vaatteita lukuun ottamatta, seuralta löytyy jokaiselle kaikki melontaan tarvittavat varusteet ja kalusto.
Lista kurssille, mitä ottaa mukaan:
(Suositeltava melontavaatetus riippuu toki säästä)
- Tuulihousut/legginsit/shortsit (jos hieman vettä hylkivät niin aina parempi)
- Sade-, tai tuulitakki
- T-paita / mahdollisesti myös ns. lämpöaluspaita (rukka, craft tms.), joka on lämmin myös märkänä
- Lippalakki / kylmällä kelillä myös pipo
- Kirkkaana päivänä aurinkolaseja kannattaa käyttää, mutta niiden pysyminen päässä on syytä varmistaa narulla / hihnalla. Sama koskee silmälaseja. (Seura ei vastaa veteen tippuneista laseista)
- Sukat / villasukat (kajakissa ei käytetä kenkiä)
- Oma juomapullo
- Vaihtovaatteet
- Pyyhe
- Muovipussi märille vaatteille
Aurinkoisella säällä melontavaatteiksi riittää vaikka pelkät uikkarit.
Vaikka säätiedotus lupaisi lämpimiä melontakelejä, kannattaa joka tapauksessa pakata mukaan myös lämpimiä vaatteita. Meri-ilmasto voi joskus yllättää. Parempi että vaatteita on mukana liikkaa, kuin liian vähän.
Varmistathan, että nuorella on mukana jokaiselle kurssipäivälle ainakin yhdet vaihtovaatteet ja oma pyyhe. Kannattaa pakata mukaan myös muovipussi, johon laittaa märät vaatteet.
Arvotavarat voi laittaa kurssin ajaksi lukolliseen lokeroon. Kurssilla ennen kaikkea pidetään hauskaa yhdessä muiden nuorten kanssa samalla liikkuen ja ulkoillen.
Hintaan sisältyy opetus, seuran melontakaluston ja tilojen käyttö sekä vakuutus melontakoulun ajaksi. Melontakoulun jälkeen melontaharrastusta voi jatkaa Merimelojien ohjatussa nuorisotoiminnassa, jossa syvennetään kurssilla opittuja taitoja.
Jäsenten lapset
Merimelojat tavoittelee huomattavaa nuorten jäsenten kävijämäärän kasvua. Tähän voi omalta osaltaan vaikuttaa jokainen Merimelojien jäsen. Täysikasvuiset jäsenet voivat tuoda oman lapsensa kokeilemaan melontaa. Tähän voidaan käyttää seuran nuorisokajakkeja. Huom: Niille vanhemmille, joilla on riittävä melontakokemus ohjata lapsia.
Ja seura jakaa nuorten melottamisesta talkoopisteitä sitten seuraavasti. Puolikas talkoopiste tulee siitä, että tuot nuoresi mukaan nuorten harjoituksiin. Tuot lapsesi neljä kertaa nuorten harjoituksiin ja talkoopisteet on hoidettu. Edellytys on, että nuoren perustaidot ovat kohdillaan ja tarvittaessa autat ohjaajaa.
Lapset voivat olla jäsenten mukana seuran tiloissa ja toiminnassa seuraavin rajauksin.
Merimelojien jäsenten ei-melontataitoisilla lapsilla on oikeus
-osallistua kuivalla maalla järjestettäviin seuran tapahtumiin vanhempiensa mukana
-matkustaa seuran kaksi- tai kolmiaukkoisessa kajakissa tai avokanootissa vanhempiensa mukana (mela kädessä tai ilman)
-käyttää vajasaaren tiloja yhdessä vanhempiensa kanssa
Merimelojien jäsenten ei-melontataitoisilla lapsilla ei ole oikeutta
-meloa seuran yksikkökajakilla
-omaan avainkorttiin
-osallistua nuorisojaoston harjoituksiin (pl. kokeilukerta/kerrat joiden kautta pääsee melovaksi jäseneksi)
Seuran jäseneksi liittyminen edellyttää osoitettua melontataitoa. Jäsenyyden myötä lapsi saa oikeuden seuran kaluston (yksiköt ym) itsenäiseen ja/tai ohjattuun käyttöön sekä avainkorttiin. Melontataidon voi osoittaa käymällä nuorten kurssin tai osallistumalla nuorison ohjattuihin harjoituksiin (kokeilukerrat).
Turvallisuus
Melonta on hyvin turvallinen urheilulaji ja loukkaantumiset melonnan parissa ovat äärimmäisen harvinaisia. Vesillä liikkuessa on kuitenkin erittäin tärkeää ymmärtää turvallisuuteen vaikuttavat tekijät.
Uimataito
Hyvä uimataito on melojalle tärkeä. Uimataidon hallitsevalla ei ole tarpeetonta vesipelkoa, joka haittaisi melontaan keskittymistä ja melonnasta nauttimista. Merimelojien nuorisojaosto pyrkii edistämään nuorten jäsenten uimataitoa.
Melotaan lähellä rantoja
Retki-, koski- ja koulutuskajakkeihin pystyy yleensä myös helpohkosti kiipeämään takaisin kaverin avustuksella. Eskimopyörähdyksen osaava pystyy melan tai käsien avulla kääntämään kaatuneen kajakin takaisin oikein päin joutumatta veden varaan. Ratakilpakajakkiin on sen sijaan lähes mahdotonta päästä yksin takaisin sisälle, jos on joutunut veden varaan. Nuorten toiminnassa pyritään käytetystä kalustosta huolimatta melomaan aina kohtuullisen uintimatkan päässä rannasta tai turvaveneen valvonnassa. Ohjaajamme osaavat tyhjentää kaatuneen kajakin ja pelastaa veden varaan joutuneen melojan takaisin kajakkiin.
Ohjaaja mukana
Aloittelijat melovat aina kokeneen melojan valvonnassa.
Kelluntaliivit
Meloessa käytetään aina kelluntaliivejä. Ainoan poikkeuksen muodostavat rata- ja maratonmelonnan kilpailijat, mutta näissäkin lajeissa 14-vuotiaiden ja nuorempien on jo kilpailusääntöjen mukaan käytettävä liivejä. Kilpailijoilla hyvä uimataito ja kunnon melontakokemus ovat ehdoton edellytys ilman liivejä melomiselle. Kevään, syksyn ja talven kylmissä vesissä kokeneetkin kilpamelojat käyttävät usein liivejä.